lauantai 29. maaliskuuta 2014

Koivu ja tähti - satu tiivistettynä

Koivu ja tähti on Zacharias Topeliuksen (ks. sivu Zacharias Topelius) kirjoittama satu, joka on myös yksi hänen tunnetuimmista töistään. Satu kertoo tytöstä ja pojasta, jotka vietiin Suomesta isovihan aikana Venäjälle. Vieraassa maassa lapsia kohdellaan hyvin, mutta he ikävöivät silti vanhempiaan ja kotimaataan.

”Niin”, sanoivat lapset, ”mutta mielemme tekee kotiin”.

Kun yli kymmenen vuotta oli kulunut lapsien pois viemisestä, he halusivat palata takaisin kotiin. Huhu kertoi, että sota oli ohi ja lapsien kotimaassa olisi taas rauha. Lapsille kerrottiin, että he joutuisivat elämään köyhyydessä ja kaikesta olisi puute, koska sota oli vaatinut veronsa. Siitä huolimatta lapset halusivat päättäväisesti takaisin kotiin. Monet kauhistelivat ajatusta. Lapset uskoivat pääsevänsä kotiin Jumalan avulla. Ainoa vihje ja muisto kodista oli talon pihalla kasvanut koivu, jossa linnut lauloivat auringon noustessa, ja jonka lehvien lomitse kirkas tähti iltaisella tuikki.

Matkan aikana lapset joutuivat tekemään paljon valintoja, koska koti saattoi olla ihan missä suunnassa vain. Matkalla lapset tutustuivat kahteen pieneen lintuun, jotka yllättäen ilmestyivät aina vaikean valinnan edessä opastamaan lapsia. Myöhemmin lapset ymmärsivät, että linnut olivat heidän menehtyneitä siskojaan, jotka Jumala oli lähettänyt enkelien muodossa opastamaan lapsia.

”Tule”; sanoi veli; ”tämä on oikea tie, sen kuulen lintujen viserryksestä.”

Noin 1-2 vuoden kuluttua lapset saapuivat oikeannäköiseen paikkaan. Aluksi he eivät uskaltaneet mennä sisälle taloon, koska jännittivät sitä, mitä he saattaisivat löytää. Paikka osoittautui kuitenkin oikeaksi ja sisällä odotti iloinen vastaanotto, vanhemmat. Vaikka lasten vanhemmat aluksi hieman epäröivät, olivat he silti todella iloisia ja onnellisia nähdessään lapsensa jälleen.


”Jotakin hyvää minä jo aavistin tapahtuvan”, sanoi äiti lapsellisen iloisena, ”kun kaksi outoa lintua tänään lauloi niin iloisesti koivussa”.

 Mielestäni Koivu ja Tähti - sadun opetus liittyy unelmien ja haaveiden toteuttamiseen. Jos toiveiden eteen tekee töitä ja on valmis taistelemaan tavoittelemansa asian takia, sen voi saavuttaa. Sadussa lapsethan tekivät kaikkensa päästäkseen takaisin kotiin. Meni useita vuosia, mutta he uskoivat itseensä ja siihen, että saisivat toiveensa käymään todeksi. Ehkä me kaikki voimme oppia heiltä jotain.


Katkelmat ovat Koivu ja tähti - sadusta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti